Meest gebruikte categorieën

Knitwear

Handgemaakt met de machine

Ik (Corina) werk met de breimachine. Toch noem ik mijn producten handgemaakt. Waarom is dat? Met de machine betekent toch automatisch dat het niet handgemaakt is? Die vraag is best logisch. Omdat niet veel mensen machine-breien, is het lastig je er een voorstelling van te maken.

Daarom maak ik altijd een vergelijking met kleding naaien. Voordat de naaimachine bestond, werd alles met de hand genaaid. Een borduurnaald, draad, lap stof en gaan. Nu kunnen we ons dat haast niet meer voorstellen. Bijna alle handgemaakte kleding is tegenwoordig dus met een machine genaaid. De naaister moet wel zelf de stukken uittekenen en knippen, de machine inrijgen, fouten herstellen en de lappen strijken. Daarom noemen we een product dat iemand zelf op de machine heeft genaaid toch handgemaakt. Het blijft immers veel handwerk.

Voor de breimachine geldt iets soortgelijks. Wat ik in feite doe, is het maken van lappen stof op een machine. Ik zet de steken met de hand op, ik meerder/minder ze met de hand en ik kant ze met de hand af. Fouten herstel ik met de hand. Uitstekende draadjes werk ik met de hand weg. En ik zet de stukken met de hand in elkaar, steekje voor steekje. Zelfs voor het maken van de breisteken heeft de machine mijn hulp nodig; ik haal de slede elke toer over de naalden heen. Dat is natuurlijk een stuk sneller dan ze met de hand breien. Maar het maken van een enkel stuk kost nog altijd een hoop tijd. (Nog afgezien van het planwerk.)

Dus, mocht je je afvragen waarom ik mijn gebreide stukken handwerk noem? Dat is omdat het nog steeds zeker vijftig procent handwerk is. Dat is bijvoorbeeld mooi te zien in dit filmpje op Youtube.

Heb je interesse in een van mijn handgemaakte stukken? Neem contact met me op of bezoek Neel & Minne’s mobiele craft studio op een Swan market (de eerste is hopelijk die in Tilburg op 13 december).

Geef een reactie

Font Resize